Η Ελλάδα στην οποία ζούμε, αλλά μόνο λίγα μέρη της γνωρίζουμε.
Εικόνες και σκέψεις από ταξίδια για να ταξιδεύει ο νους..

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Γεράνεια (ποδηλατική)

Πρόσφατη μονοήμερη ποδηλατική εξόρμηση στα Γεράνια. Το πετάλι ξεκίνησε από τα Πίσια και ακολουθήθηκε κυκλική διαδρομή με μία παράκαμψη για επίσκεψη στην Παναγία του Πράθι. Αναλυτικά: Πίσια – Παναγία Φανερωμένη – Παναγία Πράθι – θέση Τζαραβή – Αγία Μαρίνα – Πίσια. Συνολικά διανύθηκαν 32 χιλιόμετρα. Η διαδρομή ήταν όλη μέσα στο δάσος (πεύκα), δροσερή, με έντονες ανηφόρες και κατηφόρες, απίστευτη ησυχία, με θέα σε διάφορες κορυφές, με πιο εντυπωσιακή την Μεγάλη Ντουσκιά και στο τέλος ωραιότατη θέα προς Κορινθιακό, Αλκυονίδες και Ελικώνα.

Τα Γεράνεια Όρη είναι κατάφυτα από πεύκα, σχετικά απόκρημνα, βραχώδη, με απότομες πλαγιές και μεγάλες χαράδρες, γνωστά από την αρχαιότητα που εκτείνονται δυτικά του Όρους Πατέρα, βόρεια του Λουτρακίου και καταλήγουν στο Ακρωτήριο των Ολμιών στον Κορινθιακό κόλπο. Η θέα από τις κορυφές του είναι εκπληκτική προς Αττική, Μέγαρα, Σαρωνικό και Κορινθιακό. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Μακρυπλάγι στα 1.369 μέτρα όπου και υπάρχει πύργος επικοινωνιών του ΟΤΕ.

Η Παναγία Φανερωμένη βρίσκεται σε ένα μεγάλο λιβάδι. Δίπλα της βρίσκεται μικρό οίκημα καθώς και μια κρήνη (χωρίς νερό).

Η Παναγία του Πράθι βρίσκεται στο δάσος των Γερανείων και είναι από τα σημαντικότερα μοναστήρια της περιοχής, ενώ παλαιότερα ήταν επίκεντρο κοινοβιακής μονής με δράση μέχρι το 1821. Σήμερα σώζεται μόνο ο ναός που κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέα μνημείο με αγιογραφίες χρονολογούμενες από το 1466, ενώ υπάρχουν ελάχιστα ερείπια των κελιών και των αποθηκών. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική θολωτή με λαξευτούς κυβόλιθους. Βόρεια υπάρχει νέα εκκλησία, μεγαλύτερη, γτρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Οι αγιογραφίες της χρονολογούνται από το 1983.

Αρχείο διαδρομής 

Πίσια και στο βάθος η λίμνη βουλιαγμένης και το ακρωτήρι Μελαγκάβι:



Η βασική κορυφή ήταν "κλειστή":








Παναγία Φανερωμένης:



Παναγία Φανερωμένη και η κρήνη:




Το εσωτερικό του νέου ναού.


 Το εσωτερικό του νέου ναού.


Το εσωτερικό του νέου ναού.


Ο νέος ναός:


Ο παλαιός ναός:







Η ψηλή κορυφή:



Η μεγάλη Ντουσκιά:


Κορινθιακός και η Αγία Σωτήρα:


Αλκυονίδες και στο βάθος ο Ελικώνας:







Αγία Μαρίνα:





Άγιος Νεκτάριος:


Πίσια:


Πίσια:



Τέλος και τω Θεώ δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου